Modetecknare

GUNNEL GÖTESDOTTER -
MODETECKNARE

                                                   

                        MODE ÄR KONST

Jag började min konstnärliga bana med att utbilda mig till modetecknare på BERGHS Reklamskola i Stockholm. Jag tog min examen 1961 och flyttade därefter nästan omgående till PARIS. Jag blev snabbt ackrediterad vid Chambre Syndicale de la Haute Couture. Såg alla visningar hos Christian Dior, Yves Saint Laurent, Coco Chanel och alla de andra stora modehusen, tecknade av deras modeller och skickade på frilansbasis hem mina teckningar till svenska tidningar. I Frankrike sågs mina teckningar i Magazin 20 Ans, Mademoiselle Age Tendre och Jardin de Modes.

I september 2017 hade jag en stor, välbesökt utställning i Hässleholms Kulturhus, där jag också höll en föreläsning om "MIN TID SOM MODETECKNARE I PARIS". 

I oktober 2017 visades en del av utställningen på HÖGANÄS MUSEUM.

I januari 2018 visades delar av min utställning, som jag kallar för MODE ÄR KONST, hos

ART@AXIS i Lund, i GARVAREGÅRDEN i TRELLEBORG, på BOSJÖKLOSTER, på GALLERI 12 A i HÖGANÄS, på GALLERI GOESELAERE i HOLLAND och naturligtvis också under påsken i ARS DIVINAS KONSTHALL.

 Därefter går utställningen förhoppningvis vidare till andra delar av Sverige och även utomlands.

Nu kommer jag att jobba för att få en utställning i PARIS! Modets huvudstad och platsen där jag en gång tecknade mina modeteckningar. Hoppas min dröm blir verklig!

Den här rutiga dräkten tecknade jag 1964 hos Mary Quant i London. Jag intervjuade också Mary och tecknade av flera av hennes modeller. Allt publicerades på ett stort mittuppslag i KVÄLLSPOSTEN.

Denna festklänning tecknade jag på 1980-talet i Milano. Den publicerades i HÄNT EXTRA.

Här är en av mina modeteckningar från ett besök i New York 1981.