ARS DIVINAS KONST

ARS DIVINAS KONST

 


GUNNEL GÖTESDOTTER:

Plötsligt en dag i höstas fick jag ett mejl från den svenska konstnären MONIKA MESCHKE, som sedan 30 år bor och arbetar i den franska staden AIX-EN-PROVENCE. Tillsammans med sin sambo, fransmannen och psykiatrikern DANIEL BORDIGONI, bor MONIKA i ett vackert hus med separat ateljé för Monikas skapande. Huset ligger i en stor, inhägnad park, fylld med pinjer, olivträd och Monikas fantastiska skulpturer.

I det här mejlet, som jag fick ifrån Monika, skrev hon, att hon ville donera

4 st av sina underbara kvinnoskulpturer till mig och mitt muséum, ARS DIVINA,  NORDÖSTRA SKÅNES MODERNA KONSTMUSÉUM!

Vilket fantastiskt erbjudande!

Jag lärde känna Monika under 2020, då jag bodde i Frankrike under hela året och bland annat besökte Monika i hennes hem på Rivieran och då gjorde  en intervju med henne. Intervjun publicerades i en av de två böcker jag skrev under 2020, nämligen "KÄRLEK, SOL, OSTRON & CHAMPAGNE."

Så här skriver jag i den boken om Monika och hennes fantastiska konst:

 

"Jag är förstummad, förtrollad, förälskad...

Aldrig någonsin har jag träffat en konstnär vars verk har tilltalat mig så kraftfullt och gått rakt in i mitt hjärta, som MONIKA MESCHKES kvinnofigurer gör.

 

Hennes skulpturer visar kvinnor, som sitter djupt försjunkna i sina tankar...

någon ser ut som om hon var inlåst i en källare...en annan håller händerna framför ansiktet i djup förtvivlan...en kvinna med händerna i klänningens fickor ser väldigt bestämd ut...och jag ser en kvinna, som släpar en tung resväska efter sig och en annan som sträcker händerna upp mot solen, mot ljuset, mot allt det goda i livet. Jag ser sorgsna kvinnor, obstinata, glada, kärleksberusade, pratglada, ensamma, karska, plågade, trötta, sömniga och fullständigt livsbejakande och kärleksfulla kvinnor.

 

Jag känner igen mig själv och jag ser många av mina vänner i hennes verk...

och det är så Monika vill ha det.

-Ja, säger hon, jag skulpterar bara kvinnor. Det är kvinnorna jag känner bäst.

För mig är det kvinnans olika rörelser - antingen hon dansar eller sitter på en stol och hänger med huvudet - som är det viktiga. För mig är det ointressant varifrån en kvinna kommer...Sverige eller Afghanistan spelar ingen roll."

 

Och nu finns dessa fyra fantastiska kvinnofigurer på mitt muséum ARS DIVINA.

Här hoppas jag att dessa fyra kvinnor ska skänka glädje till alla besökare och som ett stort TACK  utnämner styrelsen, på Gunnels initiativ, härmed MONIKA MESCHKE till HEDERSMEDLEM i konstföreningen ARS DIVINA.